آنفلوانزاي پرندگان بيخ گوش ماست! |
احتمال انتقال ويروس آنفلوآنزاي پرندگان «H5N6» به انسان بسيار ناچيز است، اما همچنان لازم است كه مردم از تماس و شكار پرندگان وحشي خودداري كنند و اين موضوع را جدي بگيرند. بالاخره پس از هشدارهاي چندباره وزارت بهداشت، آنفلوانزاي فوق حاد پرندگان به شهرهاي ايران رسيد و پايتخت كشور در بخش شمال غربي خود كه در كريدور بادي تهران نيز قرار دارد، به يكي از كانونهاي مشاهده لاشههاي پرندگان جان داده تبديل شد. ديروز بود كه مسئولان سازمان محيط زيست از مشاهده مشاهده 3 لاشه پرنده مبتلا به آنفلوانزاي فوق حاد پرندگان در اطراف درياچه چيتگر تهران خبر دادند (اينجا) و همزمان وزارت بهداشت نيز هشدار داد اين بيماري امكان انتقال به انسان گرچه ناچيز است، اما مردم بايد بيشتر مراقب باشند. (اينجا) دامنه اين بيماري هم گسترده است، آنطور كه رييس اداره محيط زيست تهران عنوان كرده است، «شيوع آنفلوآنزاي فوق حاد پرندگان فراتر از يك نقطه كوچك است و يك پرنده مهاجر ممكن است؛ از 10 استان رد شده و چند استان را درگير كند. نبايد به اين مسئله نقطهاي نگاه كنيم، تمام كشور به يك اندازه در معرض خطر است.»اين هشدارها به همين جا نيز ختم نشد. به طوريكه اين ويروس در حال حاضر در تالاب بينالمللي بوجاق در استان مازندان بيش از ساير مناطق ديده ميشود. آنطور كه رييس گروه بيماريهاي حيات وحش سازمان محيط زيست خبرداده حدود 3 هزار لاشه پرنده بر اثر بيماري آنفولانزاي فوق حاد پرندگان در منطقه بوجاق ديده شده است. (اينجا) سيامك مسعودي، درباره آخرين آمار بيماري آنفولانزاي فوق حاد پرندگان در كشور گفته است: براساس آخرين آمار دريافت شده در تالاب بينالمللي بوجاق با توجه به وسعت منطقه تخمين زده شده است كه حدود 3 هزار لاشه پرنده در اين منطقه موجود باشد.
رئيس گروه بيماريهاي حياتوحش سازمان محيط زيست با بيان اينكه خوشبختانه تلفات پرندگان وحشي درحيات وحش ديگر نقاط كشور گزارش نشده است، گفت: بيش از سه ميليون قطعه پرندگان مهاجر آبزي و كنار آبزي از اواخر شهريور تا آبانماه وارد كشور ميشوند، طبق بازديدها و پايشهايي كه صورت گرفته در ابتداي بهمنماه در منطقه بوجاق موارد مشكوك مشاهده شد و نمونهبرداري از اين منطقه آغاز شد. او در خصوص اقدامات انجام شده براي جلوگيري و پيشگيري از اين بيماري گفت: با همكاري سازمان دامپزشكي ارتباط بين انسان و پرندگان را به حداقل رسانديم كه مهمترين اقدام آن بحث ممنوعيت شكار، صيد و زندهگيري بود و با متخلفان نيز برخورد ميشود. همچنين در مناطقي كه مشكوك به آنفولانزاي فوق حاد پرندگان باشيم ارتباط بين پرندگان وحشي با انسان به حداقل رسانده شده كه مهمترين ممنوعيت شكار و صيد است. همچنين حوضچههاي ضدعفوني كننده ايجاد شده است.
مسعودي در پاسخ به اين سوال كه آيا تاكنون گزارشي مبني بر ابتلاي انسان به اين بيماري شده داده شده است، تصريح كرد: اين موضوع را بايد وزارت بهداشت اعلام كند، اما تا جايي كه اطلاع دارم گزارش مورد انساني ويروس جديد بوجاق تاكنون در كشور گزارش نشده است.
اين توصيهها را جدي بگيريد!
بر همين اساس، در اين وضعيت وزارت بهداشت توصيههايي دارد كه بايد بيش از گذشته مورد توجه قرار گيرد. دكتر گويا رئيس مركز مديريت بيماريهاي واگير وزارت بهداشت در اين زمينه ميگويد: احتمال انتقال ويروس آنفلوآنزاي پرندگان «H5N6» به انسان بسيار ناچيز است، اما همچنان لازم است كه مردم از تماس و شكار پرندگان وحشي خودداري كنند و اين موضوع را جدي بگيرند.
محمدمهدي گويا با اشاره به مشاهده مواردي از ابتلاي پرندگان به ويروس آنفلوآنزا در گيلان، درباره امكان انتقال ويروس «H5N6 «كه سبب ابتلاي پرندگان به آنفلوآنزا ميشود، اظهار كرد: تا كنون فقط 18 مورد از ابتلا به اين بيماري در دنيا گزارش شده و همه اين موارد نيز در كشور چين اتفاق افتاده است. اين ويروس توانايي انتقال به انسان را دارد، اما تا امروز اين بيماري به جز چين در هيچ كشور ديگري مشاهده نشده است.
وي با بيان اينكه احتمال انتقال اين بيماري به انسان بسيار ناچيز است، گفت: اين بيماري در ايران فقط بين پرندگان وحشي و در منطقه محدودي از استان گيلان مشاهده شده است. سازمانهاي دامپزشكي، محيط زيست و وزارت بهداشت نيز تمام اقدامات كنترلي لازم را در اين زمينه انجام دادهاند. در حال حاضر نيز تمام كساني كه با اين پرندگان در ارتباط بودهاند واكسينه شدهاند. داروي پيشگيري نيز به آنها داده شده است و 10 روز تحت مراقبت قرار ميگيرند تا مطمئن شويم جلوي هر نوع خطري گرفته شده است.
رئيس مركز مديريت بيماريهاي واگير وزارت بهداشت همچنين توصيه كرد: مردم بايد از تماس با پرندگان وحشي و شكار آنها خودداري كنند و اين موضوع را جدي بگيرند؛ چون ميتواند باعث انتقال بيماري شود. علاوه بر آن اگر مواردي از تلفات پرندگان را مشاهده كردند به سازمان دامپزشكي گزارش كنند. تلاش ميكنيم كه بيماري به شهرهاي ديگر منتقل نشود، اما هيچ چيز قابل پيشبيني نيست.
آنفلوآنزاي فصلي با آنفلوآنزاي پرندگان متفاوت است!
اما يكي از مسايلي كه باعث ميشود به نگرانيهاي مردمي در مورد آنفلوآنزا دامن زده شود، اشتباهي مرسوم در يكي دانستن، آنفلوآنزاهاي فصلي و آنفلوآنزاهاي نوع پرندگان يا H5N6 است. آنفلوآنزاي فصلي يا H3N2 نوع ديگري از آنفلوآنزاي كه دانستن درباره اين بيماري هم خالي از لطف نيست. چرا كه براساس گزارشي كه ساينتيفيك امريكن اين هفته منتشر كرد، آنفلوآنزاي فصلي يا H3N2 در بسياري از كشورهاي جهان تسري پيدا كرده است و براساس گزارش اين پايگاه، شيوع سويه جديد H3N2 از آنفلوانزا، زمستان امسال را به فصل سختي از نظر ابتلا به آنفلوانزا تبديل كرده و متأسفانه هنوز زمان زيادي به پايان آن باقيمانده است. مسئولان بهداشتي در سراسر جهان ميگويند كه ميزان گسترش و شدت اين بيماري تا هفتههاي بعد هم به همين نحو ادامه پيدا خواهد كرد و با توجه به آمارهاي فعلي، اپيدمي امسال بدترين مورد ابتلا به اين بيماري از سال 2009 است (1388) كه آنفلوانزاي خوكي همهگير شد.
اما اگر شما امسال يكبار به اين بيماري مبتلا شدهايد، آيا از ابتلاي مجدد در امان هستيد؟
پاسخ اين سؤال، منفي است. متخصصان ميگويند كه احتمال ابتلاي دوباره به اين بيماري در يكفصل هرچند كم است، ولي وجود دارد. دكتر ويليام شافنر (William Schaffner) متخصص بيماريهاي عفوني در مركز پزشكي دانشگاه وندربيلت (Vanderbilt) ميگويد كه دليل اين مسئله ساده است: «سويههاي مختلفي از ويروس آنفلوانزا وجود دارند؛ درنتيجه، بيمار شدن با سويهاي خاص، لزوما شما را در برابر سويههاي ديگر محافظت نميكند.».
اما خبر خوب آن است كه ابتلاي دوباره به آنفلوانزا در يك فصل، بسيار نادر است. بيشتر افرادي كه امسال به اين بيماري مبتلا ميشوند، با سويه H3N2 آلودهشدهاند؛ اما بر اساس دادههاي مراكز بهداشت و درمان از سراسر جهان، عده كمي از مردم (بين 10 تا 15 درصد) به سويه H1N1 يا آنفلوانزاي نوع ب. (B) مبتلا ميشوند. سويههاي H3N2 و H1N1، هر دو نوعي آنفلوانزاي نوع آ. (A) محسوب ميشوند.
به گفته دكتر شافنر، واكسنهاي آنفلوانزاي فصلي شامل سه تا چهار سويه مختلف از ويروس هستند، زيرا محافظت در برابر يك نوع ويروس كافي نيست. اين احتمال وجود دارد كه با ابتلا به يكي از ويروسهاي نوع آ. تا حدي بتوان در مقابل ديگر سويههاي آنفلوانزاي نوع آ. هم محافظت پيدا كرد، اما بهاحتمالزياد، در برابر سويه نوع ب. ايمن نخواهيد بود.
اگر شما (مخصوصا در اوايل فصل آنفلوانزا) به اين بيماري مبتلا شويد و پيشتر در برابر آن واكسينه نشده باشيد، ممكن است پزشكتان بهدرستي به شما پيشنهاد كند كه پس از بهبودي، واكسينه شويد. مركز كنترل بيماريها (CDC) در ايالاتمتحده پيشنهاد ميكند كه تمام افراد بالاي 6 ماه در برابر آنفلوانزا واكسينه شوند؛ البته چه بهتر كه براي واكسيناسيون خردسالان ابتدا با پزشك مشورت كنيد.
100 سال از اولين آنفلوآنزاي مرگبار ميگذرد
امسال صدمين سالگرد همهگيري آنفلوانزاي سال 1918 (1296-1297) است. در آن همهگيري، حدود پانصد ميليون نفر به اين بيماري مبتلا شدند و چيزي بين 50 تا 100 ميليون نفر جان خود را از دست دادند. اين تعداد، برابر با 5 درصد از جمعيت انسانهاي زمين در آن زمان بود.
نكتهاي كه در آن همهگيري جلبتوجه ميكرد، اين بود كه برخلاف هميشه كه كودكان و سالمندان بيشتر در معرض خطر ابتلا به بيماري بودند، نوجوانان و جوانان بسياري به كام مرگ كشيده شدند. به همين دليل، برخي اين شيوع را بزرگترين همهگيري تاريخ دانستهاند.
در طول قرن بيستم، بحثهاي زيادي بر سر اين همهگيري در جريان بوده و مورخان و دانشمندان فرضيات متعدد و متنوعي را براي منشأ، نحوه گسترش و تبعات آن مطرح كردهاند. در نتيجه اين بحثها بود كه امروزه سوءتفاهمها و برداشتهاي نادرست بسياري در اين مورد بين مردم وجود دارد. ما نيز بر آن شديم تا 10 مورد از اين افسانهها را معرفي كنيم تا شايد در آينده، امكان پيشگيري و كنترل فجايعي ازايندست فراهم شود.
| تاریخ به روز رسانی: | 2018/02/17 | تعداد بازدید: | 8227 | |